Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

IMPRO-VE: improviseren vanuit een speelse en natuurlijke benadering

mei 29 - juli 17

€85 – €110
mathias langBijna iedereen die serieus met jazz bezig is heeft het volgende al meegemaakt: je probeert je best tijdens een solo, je bent goed voorbereid, maar toch is het resultaat absoluut niet wat het volgens jou zou moeten zijn. Het probleem is vaak dat je teveel nadenkt over wat je geleerd hebt, over hoe je moet klinken, over wat de andere muzikanten en het publiek misschien over jou denken, en nog veel meer.

In deze workshop proberen we om samen een stap te doen weg van clichés en herhalingen van kant en klare loopjes, weg van “het riedeltje”. We proberen om onze eigen stem te vinden, en om moeiteloos en met veel plezier te improviseren, zonder ons druk te maken over hoe het gaat klinken en of het wel bevalt of indrukwekkend is. Want uiteindelijk gaan we op deze manier beter spelen (of zingen), en vooral ook meer plezier beleven bij het muziek maken.

Weg van clichés betekent echter niet dat we niet meer hoeven te oefenen, of niet meer naar de grote muzikanten gaan luisteren. We moeten juist systematisch oefenen om uiteindelijk meer vrijheid tijdens het spelen of zingen te bereiken. Tijdens deze workshop leer je een aantal oefeningen en strategieën om je repertoire aan ideeën en technieken te verbreden.

Onze nieuwe workshop bestaat uit 5 online meetings. We kiezen een nummer dat we als vehikel voor onze improvisaties gebruiken. De deelnemers die een ritme- of akkoordinstrument spelen, maken een opname van hun begeleidingspartijen die de workshopleiders samen gaan voegen, en die dan als backing track voor onze improvisaties gebruikt wordt. Uiteraard staat in deze workshop ook voor de begeleiders het improviseren centraal. De zangers en zangeressen gaan uiteraard niet alleen maar vrij improviseren, maar ze gaan ook de melodie en de tekst zingen. Ook daar kunnen ze improvisatietechnieken toepassen om hun eigen interpretatie te ontwikkelen.

Een belangrijk onderdeel van de workshop is dat iedereen tijdens onze meetings zijn/haar improvisatie laat horen. Daardoor kunnen we van elkaar leren, feedback geven en ontvangen, maar vooral ook oefenen om ondanks de aanwezigheid van “publiek” bij ons zelf te blijven en alles te durven.

Afhankelijk van de samenstelling van de groep gaan we gedeeltelijk in “breakout rooms”, dus in kleinere groepen werken, om aandacht aan specifieke onderwerpen te kunnen geven. B.v., een zang-breakout room, een breakout room voor de begeleiding instrumenten om het maken van de backing track te bespreken, etc. Er is dus een mix van gezamenlijke meetings en samenwerking in kleinere groepen.

Iedereen die dat graag wil, kan zijn/haar improvisatie thuis opnemen en opsturen, zodat we aan het einde van de workshop een compleet zelf geproduceerde opname van onze begeleidingen met een aantal improvisaties hebben.

Alle sessies zijn op zaterdagochtend om 10:00. Elke sessie duurt in totaal rond 2 uur en bestaat soms uit meerdere korte sessies in kleine groepen.

Data: 29-05, 05-06, 19-06, 03-07, 17-07
Kosten: € 85 voor leden en studenten, €110 voor niet-leden.
Aantal: 10-15 deelnemers

Gegevens

Begin:
mei 29
Einde:
juli 17
Kosten:
€85 – €110
Evenement Categorie:

Locatie

Online

Organisator

Jazzworks Eindhoven