Ontspan, maak plezier, en help elkaar. Bij jazz is alles mogelijk!

 

Sessieleider
Om te zorgen dat ieder aan de beurt komt, is er een sessieleider. Hij of zij regelt aan de hand van een intekenlijst, wie welke nummers meespeelt.
De sessieleider geeft aan welk nummer we spelen, in principe in de volgorde van de jamlist. Afwijkingen in overleg. Suggesties zijn welkom.

Vaste ritmesectie
De muzikanten van de ritmesectie vormen de basis van de sessie. De vaste leden van Jazzworks die zich daarvoor beschikbaar stellen zijn volgens een wisselschema opgesteld.
Jammers kunnen een plaats in de ritmesectie innemen voor nummers van hun keuze, na overleg met de betreffende muzikant.

Solisten
Er worden per nummer maximaal drie blazers of andere solisten tegelijk opgesteld. Elke jammer speelt twee of drie nummers mee en maakt dan plaats voor een andere muzikant.

Playlist
We spelen voornamelijk nummers het RealBook (sixth edition volume 1), waarvan de meeste bladmuziek in verschillende toonsoorten op de site van Jazzworks beschikbaar is. Tijdens de jamsessies is de muziek in gedrukte vorm beschikbaar. Verzoeknummers in overleg.
Speel korte solo’s om anderen ook een kans te geven. Gebruikelijk is drie chorussen, bij ballads maar één. Ritmesectieleden hebben niet in elk nummer een solo.

Samenspel
Het tempo van het nummer is in overleg. De drummer tikt af. Bij het doorgeven van de solo hoort oogcontact en terughoudendheid van de andere muzikanten. Geef ruimte aan de ander en neem initiatief als je aan de beurt bent. Communiceer. Wees niet bang voor stiltes. Speel op een volume dat je de rest van de band nog goed hoort.

De opbouw van het nummer is volgens de jazztraditie: opening met thema, improvisaties, thema met slot. Eventueel spelen we het thema meerstemmig. Als je het thema niet kent, wacht je rustig een rondje om te luisteren voor je meespeelt. Ondersteunende geïmproviseerde riffjes spelen is prima, maar blijf ondersteunend aan de solist.

Publiek
Toeschouwers en jammers die niet spelen: luister en laat je waardering voor degenen die spelen en soleren goed merken, ongeacht het niveau.